Tekster
Dahl, Tor Edvin
Slutten på historien
Elektronisk tekst (utdrag)
Form og innhold
Denne romanen (Dahl, 2013, 176 sider) lar en bestefar fortelle. Han forteller om gleden ved å kunne hente sitt eneste barnebarn i barnehagen hver dag og om sorgen over at han ikke når inn til sin datter Hilde. Hun bruker ham for å få hverdagens kabal til å gå opp, men i hennes eget liv og relasjon til faren sin, er det tydelig at noe har gått i lås. Vi følger den lille familien gjennom noen måneder. Sakte blir det tegnet et bilde som viser hvordan barndomsopplevelser sitter fast og gjør voksenpersoner sårbare.
Det er en vakker skildring om kjærlighet på tross av fravær og avstand, og ikke minst om hvor sterke familiebånd er når det røyner på. Den gir oss også et eksempel på hvordan besteforeldre i våre dager trekkes inn i hverdagslivet til barn og barnebarn – både som en praktisk ressurs, men også med betydningsfulle, relasjonelle interaksjoner.
Temaer
Omsorg, Svik, Egennytte, Arbeid, Lek, Selvbeherskelse, Kreativitet, Solidaritet, Ubetinget kjærlighet, Vennskap
Supplerende kunstverk
Bilder:
Ghirlandaio, D. (ca. 1490). En gammel mann og en ung gutt. [Tempera på treplate 62 x 46 cm]. Paris: Musée du Louvre.
Werenskiold, D. (1929). Bestefar. [Oljemaleri på lerret, 100 x 81 cm]. Oslo: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Filmer:
Denstad Langlos, Rune (regissør). (2013). Jag etter vind. [DVD, norsk tale, 86min.]. [Oslo]: Norsk Filmdistribusjon. 2013 Motlys.
Musikk:
Børke, L. (musikk), Paus, O. (tekst). (1994). Innerst i sjelen. Ole Paus YouTube (2:23) eller Sissel Kyrkjebø YouTube (4:36)
Nordstoga, O. (2011). Ein farfar i livet. YouTube (3:42)
Tekster:
Tilgang og referanser
Dahl, Edvin (2013): Slutten på historien. Oslo: Cappelen Damm.
Erfaringer
Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til
Beskrivelse
ved Gunnvi Sæle Jokstad 20.2.2016