Tekster

Ibsen, Henrik

Peer Gynt

Elektronisk tekst

Form og innhold

Dette dramatiske diktet kom ut i 1867 i København. Handlingen er lagt til norsk bondemiljø på 1800-tallet og beskriver personen og storløgneren Peer og hans liv. Han er en drømmer og vil ikke innordne seg i de gjengse regler mellom mennesker. Dette kommer til uttrykk allerede i verkets første del, både i møte med Solveig som først trekker seg unna når hun hører hvem han er, og ikke minst når han blir bruderøver. Han flykter fra bygden til fjells, der huldre og troll møter ham. For å passe inn i de nye omgivelser, må han i Dovregubbens hall leve som et troll, en som er ”seg selv nok”. Heller ikke her kan han følge regler. Han vil fortsette å kjempe med hva det er å "være seg selv" og med drømmen om Solveig. Ute i verden, har han mye medgang, og som opportunist øker han sin formue og sitt velvære. Tiårene ruller og den eldre Peer ”kommer til seg selv” og begynner sin reise hjemover. Gjennom et helt liv har han "gått utenom" de krav og fordringer livet har gitt ham, men vil nå når livet skal gjøres opp, se om det finnes nåde også for ham.

Stykket er skrevet på rim og handlingen utspiller seg gjennom fem akter. Det ble opprinnelig skrevet som et lesedrama og ikke for scenen og har mange assosiasjoner til norsk folkediktning fra både folkeviser og eventyrverden. Stykket ble uroppført på Christiania teater i Christiania (Oslo) i 1876 med musikk av Edvard Grieg. Dette er det mest kjente norske stykket gjennom tidene og blir spilt over hele verden, både i klassiske nasjonalromantiske og i kunstnerisk eksperimentelle oppsetninger.

Temaer

Å være seg selv, Ubetinget kjærlighet, Straff og belønning, Mot, Død, Menneskets betingelser, Samvittighet, Identitetsproblemer, Egennytte, Håp

Supplerende kunstverk

Bilder

Kittelsen, T. (1913): Peer Gynt i Dovregubbens hall

Magritt, R. (1936). La Clairvoyance.

Filmer

Mel-O-Toons (?). Peer Gynt’s adventures in the hall of the Mountain King. YouTube 5:34

In the hall of the mountain king YouTube 3:14

Peer Gynt [ballett]. YouTube 2:00:15

Peer Gynt [filmatisering av teateroppsetning 1986], NRK 3:19:52 

Musikk

Grieg, E. (1888). Peer Gynt Suite No. 1, Op.46. YouTube 14:33

Grieg; E. (1893). Solveigs Sang [orkester]. Peer Gynt, Suite No. 2, Op.55 YouTube 6:16. Fremført av Sissel Kyrkjebø (1991). YouTube 5:33. Fremført av Lucia Popp. YouTube 5:49

Tekster

Bjørnstjerne Bjørnson (1907). Elsk din næste, fra En glad gut (Fjerde kapittel, s. 243). Project Runeberg. (Opprinnelig utgitt 1860).

Tilgang og referanser

Ibsen, Henrik (1966). Peer Gynt. Oslo: Gyldendal norsk forlag. Tilgang via Bokkilden. (Opprinnelig utgitt1867)

Erfaringer

Gjennom mange år var Peer Gynt obligatorisk pensum for mine elever på ungdomsskolen og i videregående skole. Alltid med hensikten om å la teksten tale til oss om å leve sammen med andre og det ansvaret det er.

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

ved Gunnvi Sæle Jokstad 12.07.2018

Category: Tekster
Hits: 1859