Tekster

Shaw, Irwin

Rich man, poor man / To brødre

Elektronisk tekst, Første bok og Andre bok

Form og innhold

Romanen skildrer Jordache-familien, en tysk innvandrerfamilie til USA, fra slutten av 2. verdenskrig og frem til slutten av 1960-tallet. Familien er preget av vold, bitterhet og hat. Gretchen Jordache, datteren, starter en kjærlighetsaffære med direktøren i selskapet hun jobber for, Teddy Boylan. Han er mye eldre enn henne. Dette utløser en rekke dramatiske hendelser. Også de to brødrene, Rudolf og Thomas, blir involvert i livet til denne direktøren.


Rudolph knytter seg systematisk til personer som han kan dra nytte av, mens Gretchen og Thomas hele tiden roter seg bort i personer som har negativ innflytelse på dem, eller fører dem ut i problemer. TV-serien som er bygget på denne romanen, fremstiller forholdsvis enkle personportretter. I romanen er disse langt mer komplekst beskrevet.


Søsknenes far forsvarer sine barn på ulike måter når de kommer opp i vanskeligheter. Thomas blir arrestert, og farens umiddelbare reaksjon er få ham vekk. Han blir sendt til slektninger i Ohio. Rudolph får et problem på skolen, men da slår faren læreren i ansiktet som et forsvar for sønnen.
Romanen beskriver de tre søsknenes liv og levnet, og fletter dette naturlig inn i USAs etterkrigshistorie. Tre forskjellige skjebner gir eksempler på hvordan ærlighet og hardt arbeid kan føre til tilsynelatende suksess, iallfall i første omgang. Shaw skriver om søskenrivalisering og søskenhat, der den ene brorens vei fører til ulykke og undergang, mens den andre jobber hardt og ærlig, og ser ut til å oppnå den amerikanske drømmen.
TV-serien basert på romanen ble en stor suksess. Den benyttet seg av, inntil da, ukjente skuespillere, med Peter Strauss som Rudolph og Nick Nolte som Thomas, familiens sorte får. Serien ble vist på NRK i 1976.

Temaer

Oppvekst, Relasjon mellom søsken, USAs historie, Destruktive livsformer, Ensidig karakter, Håpløshet, Identitetsproblemer, Løgn og hykleri, Misunnelse, Overveielser og valg, Selvbeherskelse, Straff og belønning, Vennskap

Supplerende kunstverk

Bilder

Rubens, P. P. (1609). Kain dreper AbelWikipedia.

Rembrandt (1669). Sønnen som kom hjem.

Filmer

Schlöndorff, V. (regissør). (1985). Death of a Salesman (DVD, 130 min. engelsk tale).

Zwick, E. (regissør). (1994). Legends of the Fall / Lidenskapens pris (DVD og Blue Ray, 133 min. engelsk tale, norske tekster).

Musikk

Tekster

Christensen, L. S. (1984). Beatles. Oslo: Cappelen.
Jacobsen, R. (1991). Seierherrene. Oslo: Cappelen.
Fangen, R. (1964). Duell. Oslo: Gyldendal. NB digital (Opprinnelig utgitt 1932)
Steinbeck, J. (1975). Øst for Eden (N. Lie, overs.), bd. 1. Oslo: Den norske bokklubben.  (Opprinnelig utgitt, 1952)
Steinbeck, J. (1997). Øst for Eden (N. Lie, overs.), bd. 2. Oslo: Pax. (Opprinnelig utgitt, 1952).

Tilgang og referanser

Shaw, I. (2000). Rich man poor man [utdrag]. Opprinnelig utgitt 1969
Shaw, I. (1976). To brødre (R. Aschim, overs.). Første bok NB digital. Andre bok NB digital  
ABC. (1977). Rich Man, Poor Man, TV-serie, bok 2, episode 3, YouTube 45:35.  
ABC. (1976-77). Omtale på Internet Movie Database

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beskrivelse

Ved Øyvind Økland 29.05.2018