Tekster

Wergeland, Henrik

Juleaftenen

Elektronisk tekst 

Form og innhold

Dette diktet, publisert i diktsamlingen Jøden (1842) forteller om jøden Jacob som tro mot sitt løfte til bygdens unge piker, setter ut i et fryktelig uvær på julaften for å kunne bringe dem nødvendig hårpynt og beltespenner til juleselskapelighetene. På sin vandring i uværet hører han gråt, og etter lang leting finner han et forkomment barn, nesten døende av kulde. Jacob omslutter barnet med sin kroppsvarme og prøver å finne et hus i nærheten. Utmattet kommer han til døren, men fordi han er jøde anklages han for Jesu død og døren lukkes. Neste morgen blir han funnet, og der varene hans skulle ha vært, ligger parets datter død rundt hans hals. Dette var grunnen til at han banket på i ”den hellige natt”.

Temaer

Ubetinget kjærlighet, Straff og belønning, Mot, Død, Menneskets betingelser, Fremmedfrykt, Samvittighet, Gjestfrihet, Jul

Supplerende kunstverk

Bilder:

Wentzel, G. (1895?). Jøden Jakob i skogen julekvelden. Tegning til Nordahl Rolfsens lesebok, bd. 4

Filmer:

Kon, S. (Writer). (2003). Tokyo godfathers [DVD 93 min. norsk tekst]. Japan: Sony Pictures Entertainment.

Musikk:

Sparre Olsen, C. G. (1992). Elsk din neste. I: Modern music for choir (Naxos BIS-CD-4, EAN 7318590000045 utg.). Åkersberga, Sweden: BIS Records AB.

Tekster:

Andersen, Hans Christian: Piken med svovelstikkene. Opplest av Per Aabel (NRK, 08:05) 

Bjørnstjerne Bjørnson (1860): Elsk din neste (Fra: En glad gutt) Bibelen: Matteus kap 7 

Tilgang og referanser

Wergeland, H. (1842-45). Juleaftenen. I Henrik Wergeland: Samlede skrifter, Del I dikt, 3. bind 1842-45, s. 30-36

Om diktsamlingen Jøden, se Wikipedia 

Erfaringer

Jeg var lærer i ungdomsskolen 1993-2007, og dette diktet leste jeg alltid med mine elever i adventstiden. I samtalen etterpå var mange ulike temaer berørt som understøttet hovedbudskapet: ”alle er mer enn det vi ser”.

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beskrivelse

ved Gunnvi Sæle Jokstad 14.12. 2015