Tekster

Holmås, Stig

Regn

Elektronisk tekst (ikke tilgjengelig)

Form og innhold

Denne romanen (Holmås, 2008, 195 sider) er en poetisk og varm beretning. To brødre vokser opp i Bergen på slutten av 1950-tallet. Gjennom radioen kan de høre farens trygge stemme som varsler vær og vind og ikke minst regn inn over bergenserne. Livet i strøket rundt Bergens mekaniske verksted (BMV) er ganske så harmonisk, på tross av den kalde krigen. Norske skøyteløpere konkurrerer fredelig med de sovjetiske ess. Sporten er også populær blant guttene, og på Krohnsminde stadion konkurreres det de to ukene isen varer. Den yngste av brødrene er et tydelig skøytetalent, men den eldste får mer og mer sitt fokus rettet mot Laila, nabojenten. Så rammer ulykken, og hemmeligheter kommer for en dag.

Regn er en trist, humoristisk og poetisk roman om en prøvet familie. Det er en beretning om uskyld og katastrofe, om knuste drømmer og forsiktig håp, og ikke minst om to brødres kjærlighet og vennskap i en by der det nesten alltid regner.

Temaer

Vennskap, Medfølelse, Godhet, Omsorg, Solidaritet, svik, hemmeligheter

Supplerende kunstverk

Bilder:

Dolk (2010). Fange eller Prison painter 

Filmer:

Denstad Langlos, Rune (regissør). (2013). Jag etter vind. [DVD, norsk tale, 86min.]. [Oslo]: Norsk Filmdistribusjon. 2013 Motlys.

Musikk:

Tekster:

Nilsson, Per. (2008). The return of Hjertets fryd. Oslo: Cappelens Damm.

Lindgren, Astrid (1974). Brødrene Løvehjerte (J. Tenfjord, overs.). Oslo: Damm. Både bok, lydbok og film er tilgjengelig via norske bibliotek.

Tilgang og referanser

Holmås, Stig (2008). Regn. Oslo: Gyldendal.

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

ved Gunnvi Sæle Jokstad 28.06.2015