Tekster

Roger, Marie-Sabine

La tête en friche / Å telle duer.

Elektronisk tekst (ikke tilgjengelig)

Form og innhold

Denne romanen (Roger, 2010, 218 sider) beskriver vennskapet mellom 45 år gamle Germain og den 95 år gamle, pensjonerte forskeren Margueritte. På en benk i parken der de i utgangspunktet deler fasinasjonen over å telle duer og se hvor forskjellige de kan være, beveger samtalen seg etter hvert over på bøker. Germain beskriver noen av sine nederlag i livet; som elev med en skolehverdag der både medelever og lærere mobbet ham for å være lesesvak og som barn i hjemmet med en kjærlighetsløs oppvekst. Disse erfaringene har satt dype spor i ham.

Margueritte behandler ham med respekt og vennlighet og det vokser det fram en varhet og nærhet mellom dem som får uante følger for dem begge. Gjennom samtaler knyttet til bøker hun leser for ham, åpnes en ny verden for Germain. Han fasineres over hennes beretninger, og sakte vokser det fram en nysgjerrighet over fortellerkunst, ord og over lesing. Margueritte ser muligheter i Germain som han ikke selv er klar over. Den franske tittelen kan oversettes med "Når hodet ligger brakk". Romanen gir et innblikk i hvor avgjørende gode og trygge rammer kan være for å ha mot og vilje til å bevege seg inn i det ukjente og være lærende: Hun forklarte at lesing, det begynner med lytting. Jeg ville nok heller ha trudd at det rett og slett begynner med lesing. Men da sa hun: "Å nei da, Germain, det må du ikke tro! For at småbarn skal lære og like å lese, må man lese høyt for dem" (s. 75).

Det er en vakker og inspirerende historie om litteratur og vennskap – både morsom, medrivende og gripende.

Temaer

Godhet, Raushet, Håp, Menneskets betingelser, Omsorg, Respekt, Tålmodighet, Tro og tillit, Ydmykhet

Supplerende kunstverk

Bilder

René Magritte (1936). La Clairvoyance (Olje på lerret).

Filmer

Becher, Jean (regissør). (2010). Møte med Margueritte (fransk tale, norsk tekst, 82 min). Strømming via SF Anytime
Trailer (1:48). Strømming via Filmoteket.
Weir, Peter (regissør). (1989). Dead Poets Society/ Dagen er din (engelsk tale, norsk tekst, 128 min). Strømming via SF Anytime
Barratier, Christophe (regissør). (2004). Les Choristes/ Mathieu og korguttene (fransk tale, norsk tekst, 93 min). imdb

Musikk

Prøysen, A. (1966). Du skal få en dag i mårå. YouTube (3:29)
Norstoga, O. (2011). En farfar i livet. YouTube (3:54).

Tekster

Bjørneboe, J. (1955): Jonas (roman). Oslo: Aschehoug forlag. NB digital

Kielland, A. (1843). Gift (roman). Oslo: Gyldendal. NB digital

Olsson, L. (2014). I skumringen synger svarttrosten (roman). Bergen: Vigmostad og Bjørke

Tilgang og referanser

Roger, Marie-Sabine (2010). Å telle duer (A. Øye, overs.). Oslo: Pax Forlag A/S. Bokelskere.no 

Erfaringer

Romanen har vært brukt i en lesegruppe for ansatte ved NLA Høgskolen, knyttet til samtale om hvordan vi kan være gode pedagoger og en drøfting av hvilke temaer og problemstillinger vi løfter fram i lærerutdanningen for våre studenter.

Hvis du har andre efaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

Ved Gunnvi Sæle Jokstad 04.09.2020