Tekster

Hardy, Thomas

Tess of the d’Urbervilles: A pure woman

Elektronisk tekst

Form og innhold

På slutten av 1800-tallet blir Tess Durbeyfield sendt avgårde for å besøke sin rike fetter, Alec D'Urberville, etter at foreldrene hadde funnet ut at de er fjerne slektninger. Tess misliker fetteren sterkt og avviser hans tilnærmelser. I det hun skal dra tilbake til sitt hjemsted, blir hun voldtatt av den samme fetteren. Skamfull og gravid ser hun ut til å være en merket kvinne for alltid. Barnet dør, og hun begynner å arbeide på en velstående gård som budeie. Der møter hun den vakre Angel Clare som hun blir forelsket i og gifter seg med. Han forteller om sine fortids feiltrinn, og da får Tess også mot til å fortelle sin historie. Når han hører denne, avviser han henne og overlater henne til et hardt og strevsomt liv. Selv drar han til Brasil.

Hun møter fetteren Alec igjen, nå som en omreisende predikant. Han bønnfaller Tess om aldri å friste henne mer. Senere går han bort fra religionen og trygler nå Tess om å gifte seg med ham, noe hun gjør motvillig. Etter en stund vender Angel tilbake igjen, og sier at han er villig til å tilgi henne. Tess dreper Alec, og flykter med Angel. De blir innhentet av loven, og Tess må ta konsekvensene.

Romanen har utgangspunkt i viktoriatidens strenge moral, og viser hvordan den fattige kan bli offer for maktovergrep fra sterke personligheter, og uskyldig kan få sin livsskjebne beseglet. Tilgivelse, eller mangel på sådan, spiller også en sentral rolle. Dobbeltmoral kan ødelegge et liv. Renhet og uskyld blir besudlet av makt, og man står maktesløs overfor maktapparatet i samfunnet.

Temaer

Destruktive livsformer, Død, Ensomhet, Håpløshet, Løgn og hykleri, Overgrep, Skam og skyld, Straff og belønning, Tilgivelse

Supplerende kunstverk

Bilder

Rembrandt, H. van Rijn (1665-69). Sønnen som kom hjem. Beskrivelse.

Filmer

Polanski, R. (1979). Tess. (DVD 167 min. engelsk tale, norske tekster). Platekompaniet 

BBC. (1998). (12. Desember, 2016). Tess of the d’Urbervilles (TV-serie). Internet Movie Database

Musikk

CC Cowboys (2007). Tilgivelsens kunst. Fra albumet På Svalbard uten strøm. YouTube 04:00

Tekster

Jacobsen, R. (2011). Anger. Beskrivelse  
Skram, A. (1956). Forrådt. Oslo: Gyldendal. NBdigital (Opprinnelig utgitt 1892)

Tilgang og referanser

Hardy, T. (2013). Tess of the d’Urbervilles: A pure woman. Project Gutenberg. (Opprinnelig utgitt 1891).

Erfaringer

Filmen er brukt i undervisning for ungdomsskoleelever. Den beskriver et England på 1800-tallet og gir en dramatisk skildring av viktoriatidens moralske normer, forholdet mellom fattig og rik og datidens kjønnsrollemønster.

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

Ved Øyvind Økland 18.06.2019