Tekster

Tunström, Göran

Juleoratoriet

Elektronisk tekst

Form og innhold

Romanen er fortellingen om Solveig og Aron Nordensson, barna Sidner og Eva-Liisa, og om Tessa, Fanny og Victor. Det er Victor, sønn av Fanny og Sidner, som forteller.  

Sidner er romanens hovedperson. Vi følger hans oppvekst. Han er sønn av Solveig og Aron. «Forakt aldri deg selv som ung» skriver Tunstrøm (1998, s. 68) i romanen Skimmer. Barndom og oppvekst er førstegangsopplevelser. Vi gjennomgår den kun én gang, og det vi erfarer får avgjørende betydning for oss.

Den lille bygda, Sunne, skal sette opp Juleoratoriet av Bach med kor og orkester. Solveig, mor til Sidner dør i en sykkelulykke på vei til korøvelse. Bach blir Sidners trygghet etter morens brå død. Juleoratoriet blir en av de røde trådene i boka og kanskje en av grunnene til at romanen er så vakker og poetisk. Boka forteller om å miste noe og ikke minst miste noe man aldri finner igjen. Alle sørger over Solveig, men de går videre på ulike måter. Boka er ikke mørk og dyster. Den er lys og sår samtidig, med mye humor; ikke minst på grunn av Sidners vennskap med Splendid, som senere gifter seg med Sidners søster Eva-Liisa.

Solveig kom utenfra. Hun hadde sin oppvekst i Amerika. Solveig innfører dagslyskysset i den lille bygda, og «kjærlighet, det kan en aldri få nok av» (Tunström, 1984, s. 35 og 300). Kjærlighet og kjærtegn blir noe Sidner prøver å forstå. Han skriver på en liten bok som han kaller nettopp Om kjærtegn. Sidner har et kjærlighetsforhold til Fanny, en fargerik og underlig kvinne. Hun blir til hjelp for ham, men han klarer aldri å forstå henne. Hun er mye eldre enn ham. De får et barn sammen, Victor. Sidner får ikke mulighet til være far til Victor. Det er Fanny sitt barn. Men Sidner og Victor finner inn til hverandre mot slutten av boka. Victor blir en verdenskjent dirigent og han vender tilbake til Sunne for å sette opp Juleoratoriet.

Far til Sidner, Aron finner trøst i å skrive brev til en ung kvinne i Australia. Han tar ut på reise for å gifte seg med Tessa, men velger likevel å ta sitt eget liv under sjøreisen. For Tessa blir dette inngangen til en svært vanskelig og destruktiv periode. Men situasjonen endrer seg, og møtet med Sidner blir et vendepunkt.

Temaer

Oppvekst, Barndom, Vennskap, Utenforskap, Kjærlighet, Kjærtegn, Glede, Død, Sorg, Sinne, Smerte, Forsoning, Menneskets betingelser

Supplerende kunstverk

Bilder

Sørensen, H. (1930). Storegut dør (Olje på lerret, 135x120 cm). (Vinje, A. O. (1905/2000). Storegut. Oslo: Det norske Samlaget). Fotoarkivet Væring.
Sørensen, H. (1907). Sommernatt (Olje på lerret). Lillehammer kunstmuseum
Munch, E. (1892). Melankoli (Olje på lerret, 64x79 cm). Nasjonalmuseet
Chagall, M. (1957). Le Concert (Olje på lerret, 140x239,5 cm). Wiki art

Filmer

Andersson, K.-Å. (regissør). (1996/2019). Juloratoriet. (svensk tale og norske tekster, 91 min.). Platekompaniet.

Musikk

Bach, J.S. (1734-35). Juleoratoriet, kantate 1-3. (Weihnachtsoratorium, BWV 248). YouTube (1:19:35)

Tekster

Tunstrøm, G. (1998). Skimmer (P. Quale, overs.). Oslo: Den norske bokklubben. NB digital

Falkeid, K. (1989). Et rom står avlåst. I: En annen sol: Dikt (s. 47). Oslo: Cappelen. NB digital
Falkeid, K. (1989). Det gjelder å skyver det vekk. I: En annen sol: Dikt (s. 42). Oslo: Cappelen. NB digital

Jacobsen, R. (1985). Plutselig. I desember. I: Nattåpent: Dikt (s. 41−42). Oslo: Gyldendal Norsk Forlag. NB digital.

Tilgang og referanser

Tunstrøm, G. (1983/1992). Juloratoriet. Stockholm: Bonniers förlag. (329 sider)

Tunström, G. (1984). Juleoratoriet (P. Qvale, overs.). Oslo: Cappelen. NB digital

Tunstrøm, G. (1998). Skimmer. (P. Quale, overs.). Oslo: Den norske bokklubben. NB digital

NRK-TV (1996, 5. nov.). Marta Norheim intervjuer Gøran Tunström om Skimmer og Juleoratoriet og hans syn på Jesus. NRK skole
 
Skålid, J.O. (2011). Juloratoriet fra bok til film. forskning.no

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

Ved Anne Karin Rudjord Unneland 13.05.2019

Category: Tekster
Hits: 1541