Musikk

Bach, Johann Sebastian

Largo fra Konsert for 2 fioliner, strykere og kontinuo i d moll, BWV 1043

Internetteksempel (med partitur)

Form og innhold

Denne langsomme midtsatsen i Bachs "dobbeltkonsert" (fra ca 1730) varer i litt mer enn 7 minutter. Den har en tredelt form: først et tema i F dur (16 takter), deretter en midtdel hvor det kommer inn noe nytt med solostemmene i hurtigere dialog og hvor temaet varieres og beveger seg gjennom andre tonearter (ca. 24 takter), slik at en til slutt "kommer hjem" til F dur i de siste ti taktene. De to fiolinstemmene og bassen dominerer lydbildet. Solofiolinene venter på hverandre, lytter til hverandre, imiterer hverandres motiver på selvstendig vis, utfyller og "omfavner" hverandre. Det fremstår en balansert helhet som likevel hele tiden bringer inn noe nytt. Bassen beveger seg for det meste i en rolig vuggende rytme med 12/8 i hver takt: Tung lett, tung lett, tung lett, tung lett. Musikken har en jevn veksling mellom spenning og avspenning som kan tilsvare en veksling mellom lengsel og oppfyllelse.

Temaer

Det gode liv. Dialog. Kjærlighet. Indre fred. 

Supplerende verk

Bilder:

Rembrandt, H. van R. (1668-69). Sønnen som kom hjem.

Filmer:

August, B. (regissør). (1984). Tro, håb og kærlighed [DVD 103 min. dansk tale og tekst]. Kan lånes på Bergen Offentlige Bibliotek og Deichmanske bibliotek, Oslo. Bachs musikk er brukt i en vakker forelskelses-scene.

Musikk:

Berlioz, H. (1854) L'enfance du Christ.

Tekster: 

Tilgang og referanser

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

ved Stein M. Wivestad 08.04.13. Sist revidert 10.06.13