Musikk

Mena, Maria

Not OK

Internetteksempel  (tekst)

Form og innhold

Låten «Not OK» av Maria Mena kom ut våren 2020. Dette er en personlig sang med en sterk tekst.

Musikken starter med en pianointro før Maria Mena sin såre stemme kommer inn og forteller en sterk historie. Musikken bygger seg opp med et pop-lydbilde med programmerte trommer og synther. Refrenget går videre opp i intensitet med gitarer, synther og koring til et større og mer episk lydbilde, der solopartiet danner høydepunktet. Stemmen viser både sårbarhet og styrke. Musikken roer seg så ned til lydbildet som var i introen, med kun piano og vokal.

Maria Menas sanger tar ofte opp såre og nære relasjoner. Mena sier selv at teksten er inspirert av «sterke kvinner som står i storm etter storm, men aldri ber om hjelp» (Sony Music Norway, 2020).

Teksten er inspirert av livet til en venninne som mistet mannen sin og satt igjen med en liten datter. Dette vises i teksten:

After he left us
After everything went dark
She´s all that matters
She´s my only little spark

Noen mennesker får ros for at de er så flotte og sterke i motgang, sorg og smerte. Hva ville skjedd om de viste svakhet? Er det ikke en egen styrke i å si at man har øyeblikk hvor man bare vil gi opp, at alt ikke er ok? Ligger det ikke styrke i å be om hjelp? (MacIntyre, 1999, s. xi og 7). Verden rundt stopper ikke opp selv om du mister den du elsker høyest, den tar ikke hensyn til sykdom eller død. Hverdagen går ubønnhørlig videre med ansvar og forpliktelser. Maria Mena setter ord på motet til disse kvinnene.

I don’t feel like being strong today
I wanna fall apart sometimes
I wanna break
Next time they ask I'll tell the truth
I'll say
I'm not OK

Maria Mena var nær da en venninne mistet mannen sin og pappaen til barnet deres. Barnet var fire år gammel. Maria Mena var ikke redd for å være nær, selv om hun ikke alltid visste hva hun kunne si eller hjelpe til med. Hun handlet mat, lagde middag og hentet i barnehagen. Venninnen ble sett ‒ både som sterk og som svak. Låten Not OK handler om venninnen og den lille jenta hennes.

Låten oppfordrer til at det er lov å si at "nei, det går ikke så bra". Det svaret må vi både lære oss å tåle og våge å si. En av de viktigste linjene i sangen syntes venninnen er "being broken around those who can’t relate". Når andre ikke tåler å være i relasjonen, kan en føle seg ensom med de vonde erfaringene. Derfor er det godt at noen bryr seg, tør å spørre hvordan det går og tør å møte et ærlig svar. Begynnelsen på det andre verset fanger opp mye med få ord. "After he left us, after everything went dark, she´s all that matters, she´s my only little spark." Gjennom sorgen har datteren vært et lys og et holdepunkt midt i mørket.

Låten viser hvordan musikk både kan fortelle om opplevelser, hjelpe med å bearbeide dem og gi erfaringer som en kan dele med andre. Den siste delen av låten er en epilog, et etterord som åpner for videre refleksjon.

God gives his toughest
battles to his strongest ones
built out of courage
In the Image of his only son

I am a soldier
I can take the whole world on
So watch as I fight this
And give your praise once I have won.

Hva kan menes med dette? Hvordan kan vi finne styrke i vanskelige situasjoner?

Temaer

Sorg, Død, Styrke, Aleneforelder, Svakhet, Lengsel, Godhet, Håp, Respekt, Mot, Nestekjærlighet, Omsorg

Supplerende kunstverk

Bilder:

Ung, P. (2009). Krigsmoderen. Plassert på Nordnes i Bergen. En beskrivelse av statuen 
Picasso, P. (2002). Mother and child 
Picasso, P. (2001). Mother and child

 

Filmer:

Benigni, R. (regissør). (1997). Livet er herlig / Life is beautiful / La vita è bella. Strømming via betalt YouTube (italiensk tale, norsk tekst, 111 minutter).

Muccino, G. (regissør). (2006). The Pursuit of Happyness (imdb). Strømming via SF anytime (engelsk tale, norsk tekst, 118 min).

Andresen, A. (regissør) (2017) Hjertestart. (imdb). Strømming via SF anytime (norsk tale og tekst, 102 minutter).

Musikk:

Alaska, J. (2011). October. YouTube (3:44), Spotify (3:44)  (tekst).

Anderson, B. & Ulvaeus, B. (2007). Du måste finnas, fra musikalen Kristina från Duvemåla. Fremført av Helen Sjöholm & Malmö Musikteaters Kör & Orkester (svensk og engelsk tekst) YouTube (4:32), YouTube (5:04). 
Engelsk versjon, YouTube (6:33)

Grieg, E. (1875). Åses død, fra musikken til Peer Gynt Op.23: No.14. Spotify (4:33)

Tekster:

Falkberget, J. (1974). An-Magritt. Den norske bokklubben. Fra romanserien Nattens Brød. (Opprinnelig utgitt 1940). Beskrivelse

Bjørnson, B. (1860). Faderen (Wikikilden). Beskrivelse

Aasmundtveit, A. K. (2012). Trøstehunden (illustrasjoner av L. Halstensen). IKO forlaget

Bibelen
“Som dine dager er, skal din styrke være” (5. Mosebok 33,25b)
“Strid troens gode strid” (1. Tim. 6,12a)
“Jeg har jo sagt deg: Vær modig og sterk! La deg ikke skremme, og mist ikke motet! For Herren din Gud er med deg overalt hvor du går” (Josva 1,9)
“Herren skal stride for dere, og dere skal være stille" (2. Mos 14,14)
“La samme sinnelag være i dere som også var i Kristus Jesus!” (Fil. 2,5-11)
“Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det” (1. Mos. 1,27)

Tilgang og referanser

Mena, M. (2020). Not OK (O. Tronsmoen, Produsent). 

MacIntyre, A. (1999). Dependent rational animals: Why human beings need the virtues. Duckworth.

Sony Music Norway (2020, 21.april) Maria Mena slipper singelen "Not OK"

Bøe, T. M. (2020, 27.april). Låtanmeldelse Maria Mena «Not OK» - Alt i orden. VG.

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Beskrivelse

ved ved Vegard Schow 01.06.2021