Filmer

Cassavetes, Nick

My Sister’s Keeper

Internet Movie Database

Form og innhold

My Sister’s Keeper (engelsk tale, 109 minutter) er et amerikansk drama basert på Jodi Picoults roman med samme navn fra 2004. Filmen starter med at Anna, den minste av barna i en familie på fem, oppsøker en anerkjent advokat for å gå til sak mot hennes egne foreldre. Anna ønsker selv å få bestemme over kroppen sin. Siden hun ble født har hun fungert som donor for sin kreftsyke søster Kate, etter å ha blitt unnfanget gjennom prøverørsbefruktning med sammenfallende gener. Familien har gjort store oppofrelser, og helt siden Kate ble diagnostisert som toåring, har fokus konstant vært på henne. Foreldrene er sjokkerte over Annas beslutning og ønske om ikke lenger å ville donere mer av kroppen sin til Kate. Gjennom filmen følger vi rettssaken mellom Anna og foreldrene, og foreldrene får flere ubehagelige åpenbaringer om hva de tre barna deres føler rundt det livet de deler. 

My Sister’s Keeper er en engasjerende film om familieforhold, foreldres ubetingede kjærlighet til barna sine og hvordan alvorlig sykdom kan påvirke alle i familien. Filmen kan få oss til å tenke over hvorfor vi får barn. Hvilket syn har vi på mennesker? Bør et barn ”produseres” for å fungere som reservedeler? I filmen var det selvsagt for foreldrene at den syke datteren skulle ønske å leve, om enn et veldig spesielt liv med konstant behandling, plager og mangel på normalitet. Hvordan kan foreldre både fremme sine egne ønsker for et barn og samtidig lytte til barnet? Hvordan kan foreldre med et sykt barn ta vare på de andre barna, som vokser opp på sidelinjen? Hvordan kan voksne generelt ta barn og unge seriøst; hvordan kan vi lytte til dem? Hvilke hensyn skal tas når vi vurderer hva som er best for barna?

Temaer

Genmanipulering, Organdonasjon, Kamp med seg selv, Død, Egennytte, Ensidig karakter, Mot, Ubetinget kjærlighet

Supplerende kunstverk

Bilder

Munch, E. (1885). Det syke barn.

Filmer

Boone, J. (regissør). (2014). The Fault in our Stars. 20th Century Fox. Internet Movie Database

Nichols, M. (regissør). (2001). Wit. HBO Films. Internet Movie Database

Musikk

 

Tekster

Picoult, J. (2004). My sister’s keeper. USA: Atria.

Lewis, B. (u. å). My sister’s keeper: Livet gikk galt. I: Kulturvinduet. Damaris Norge AS.

Tilgang og referanser

Cassavetes, N. (2004). My sister’s keeper. DVD eller BlueRay. Platekompaniet (engelske undertekster). Srømmes via Filmoteket

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

Ved Agnethe Kristiansen 07.02.2017