Filmer

Langlo, Rune Denstad

Jag etter vind

Internet Movie Database 

Form og innhold

Filmen (norsk tale, 86 minutter) er regissert av Rune Denstad Langlo (2013). Handlingen som utspiller seg er knyttet til Anna og hennes fortid i en bygd på Trøndelagskysten. Hun reiste derfra for ti år siden og har ikke vært hjemme siden. Nå lever hun som klesdesigner i Berlin med forloveden sin, men når bestemoren dør reiser hun motvillig tilbake til hjembygden for å besøke bestefaren. Han er hennes eneste gjenværende slektning. Møtet med bestefaren er iskaldt og han ser helst at hun kommer seg vekk derfra. Til tross for isfronten dem imellom, bestemmer Anna seg for å bli. Slik blir hun tvunget til å forholde seg til både sin egen og resten av den nære familiens fortid. Møtet med ungdomskjæresten Håvard som nå har en liten datter, vekker minner. På mange vis blir Annas besøk helt annerledes enn forventet. Gamle minner og begravde hemmeligheter kommer frem gjennom mennesker hun ikke har sett på ti år. Avstand har sløret blikk og emosjoner, men når mennesker møtes kommer de viktige nyanser og verdier fram.

Å flykte fra realiteter og sannheter om seg selv, er ingen kunst. Det er bare å dra. Verre er det å komme tilbake og bli konfrontert med dem. Derfor inviterer filmen til å fundere over livet, over døden og ikke minst over kjærligheten. Å plassere skyld, både på andre og på seg selv, er en tung bør å bære. Bare kjærligheten kan lette og løse en fra det. Anna blir konfrontert med hvem hun var og hva hun flyktet fra. Bestefaren, som framstår som en grinebiter – til tider svært usympatisk, forvandles når møtet med barnebarnet setter i sving de store følelser som er gjemt under den harde overflaten. Anna selv oppdager at hennes virkelighetsforståelse var begrenset og at sorg og skyld er kvelende i de nære relasjoner. Bare vilje til åpenhet og aksept for hverandres perspektiver, kan reparere dette.

Temaer

Tomhet, Irrasjonell skyldfølelse, Erkjennelse, Tilgivelse, Kjærlighet, Vennskap, Tillit, Omforming av personen, Tilhørighet, Det gode liv, Død, Skam og skyld, Respekt, Tålmodighet

Supplerende kunstverk

Bilder:

Dolk (2010). Fange eller Prison painter 

Filmer:

Andersen, A. T, og Eide, S. (regissører). (2007). Berlinerpoplene, TV-serie [ 6 t 35 min., DVD].

Musikk:

Blix, E. (1896): Å eg veit meg eit land. Wikipedia 

Børke, L. (musikk), Paus, O. (tekst). (1994). Innerst i sjelen. Ole Paus YouTube (2:23) eller Sissel Kyrkjebø YouTube (4:36) 

Tekster:

Bibelen: Forkynneren kap 1, vers 14 og kap. 4, vers 4. Nettbibelen 

Jacobsen, R. (2011): Anger. Cappelen Damm.

Backman, F. (2013): En mann ved navn Ove. Cappelen Damm. Beskrivelse 

Ragde, A. B. (2004). Berlinerpoplene. Oslo: Oktober.

Tilgang og referanser

Denstad Langlo, R. (regissør). (2013). Jag etter vind. [DVD, norsk tale, 89 min.]. [Oslo]: Norsk Filmdistribusjon. 2013 Motlys. Trailer 

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

ved Gunnvi Sæle Jokstad 28.07.2015