Bilder

Steen, Jan

Het Sint-Nicolaasfeest / Sankt Nikolas festen

Internettbilde Wikimedia

Form og innhold

Oljemaleriet, som er malt i flere versjoner ca 1665‒1668, viser en scene der familien er samlet for å feire Sankt Nikolas festen om kvelden 5. desember. Denne festen markeres nesten som en norsk julekveld. Etter tradisjonen kommer Sankt Nikolas. Nicholas rundt og leverer gaver i barnas sko (tresko), alt etter hvordan barna har oppført seg dette året. Her er gaveutdelingen over, og sentralt i forgrunnen ser vi en jente i en fotsid gylden kjole og med favnen full av gaver. Hun har et fornøyd uttrykk, og kvinnen til høyre, moren i familien, har begge armene strekt åpent ut mot henne, og blikket vendt i hennes retning. Gutten til venstre i bildet gråter og gnir seg i øyet. Han har ikke fått noen gaver, og den eldre jenten bak ham viser frem trepinnen han har fått. En yngre gutt peker på denne pinnen mens han flirende henvender seg til moren i familien. Mannen i bildet, faren, betrakter situasjonen. Bakerst i motivet, nesten i ett med bakgrunnen, betrakter en eldre kvinne den gråtende gutten mens hun vinker han til seg bak forhenget. Til høyre i bildet er en gruppe på tre barn opptatt av å se oppover i pipen, den veien Sankt Nikolas kommer for å levere barnas gaver. Den yngste av disse barna holder en pepperkakefigur av Sankt Nikolas i hendene. Kaken vi ser nederst til høyre i motivet, er en duivekater, en nederlandsk spesialitet som bakes til spesielle anledninger.

Bildet lar oss oppleve en hjemlig situasjon med voksne og barn i ulike sinnsstemninger og ulike posisjoner.

Temaer

Belønning og straff, Danning, Medfølelse, Rettferdighet, Erting og mobbing, Misunnelse, Sjalusi, Enkeltbarn og gruppe, Fordeling av goder, Syn på gutter og jenter, Ulike voksenroller, Kultur og samfunn, Tradisjoner, Familieformer.

Supplerende kunstverk

Bilder:

Ancher, A. (1905). Lillebror.

Krogh, C. (1897). Gode venner.

Munch, E. Barn på vei til eventyrskogen

Filmer:

Saitô, H. (regissør). (1990). Mummitrollet: Det usynlige barnet (Episode 9) og Ninni leker gjemsel (Episode 10) [DVD / Youtube]. Oslo: SF Norge.

Musikk:

Sæverud, H. Småsveingangar

Tilgang og referanser

Rijksmuseum i Nederland .

Erfaringer

Hvis du har erfaringer med det som er beskrevet her eller har assosiasjoner til andre kunstverk, eller hvis du ser feil og har kommentarer: Send e-post til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Beskrivelse

ved Åse Nylenna Akslen 13.06.13